...Stvar je sa životom na ovim otocima južne Hrvatske gdje svatko prespava zimu poput medvjeda i provodi ljeto okruženo plodnim mladima u kupaćim kostimima, breskvama, gnjecavim sočnim crvenim smokvama , crvenim trešnjama, mesnatim marelicama, dinjama svih na ulicama koje mirišu na cvijeće, punih zelene botanike masnih gumenih biljaka i nestašnih vila.
I ti se prirodno asimiliras. I kao takav. Prvo također promjeniš boju u crvenu.Zatim sazrijes u smeđu. To je prirodni proces zazrljeljavanja plodova. Kada si smeđe boje znaći da si zreo za branje, međutim kako ćeš te protumačiti ovisi o tebi.
Kada shvatiš da unatoče vručini ovdje sada, u ovoj ljetnoj zrelosti svakako je , to je puno bolje nego blijediloo zime, te kao svaki domorodac otočanin počmeš proces sačuvanja ljeta za zimu.
Možeš zapravo sačuvati ljeto u staklenke.I ovih dana sam napravila džem dotrešnja, višnja breskve i barakokule.
Za to trebaš jedonstavno uzeti oko jedna ipo kilograma voća i jedan kg šećera. Dodajte nekoliko žlica vode i soka od cijelog limuna, a zatim pirjati i kuhati voce doke ne ispari veći dio soka. Vruzći i tekući džem, uliti u zagrijane i čiste starinskke staklenke s tim poklopcem i gumomo na poklopcu i eto uspjeli ste.
Ulovili ste miris i osjećaj ljeta u staklenku koju možete početi koristiti kada sunce ide na odmor i skrije se iza kišnih oblaka.
Mi inače ovsje trošimo besmislenu količinu vremena na moru. U moru. 5 tuševa dan ni klima uređaj ne može ohladiti i cvrčanje vruče lave u koju se ljudsko tijelo pretvara svaki put kada je potrebno prošetati tijekom dana ovdje na jugu.
More more samo sat vremena u morskoj vodi i pogled na morske hladne boje vraća tijelo i um u kontrolirajući i pristojan ljudskoi oblik.Boje mora u tim su trenucima najsvjetliji dragulji. Okusiti sol na usnama odmah šalje poruku mozgu da će sve biti ok, da ćemo se ohladiiti i da je u stvari život božanski.
Kako bi sačuvali okus mora za zimu. Skupi morsku sol sa stijena. Uzmite žlicu i stružite grubu morsku soli, solni cvijet sa stijena uz more i staviti u staklenku.
Ili između plivanja naberi kapara.Kapare sade galebovi koji poput ljudi da vole iz sentimentalnih razloga . Kapar je zapravo pupoljak cvijeta kapara. Biljka raste u obliku dlakavog grma na stijenama i na zidovima uz more, ima ružičasto bijele dlakave i izvrsno mirisne cvjetove.
Za pripremu Kapara. Naberite cvjetne pupoljke. Ubacite ih u staklenku ispunjenu morskom vodom na dva tjedna kako bi sol ušla u njih. Zatim isperite pupoljke i ponovno punite staklenku s pola vode i pola kvasine od vina, i naravno kapara .
Ostavite nekoliko tjedana da bi biti spremni za jesti ili pak ostaviti do zime i grickati prisječajući se.. Eto stigli ste na po puta do konzerviranja ljeta u staklenke da bude spremno za zimske mjesece. Sada se ugurajhte u kupaći kostim i pop off na plažu opet. Zgrabi koktel. Arrivederci.
Imagine you and I are having coffee together in the sun. We would tell one another other stories. Have giggles. Most stories here are observations and accounts of certian bemusing events in the days of an artist. Events I wish to remember and think may amuse you too. The illustrations I drew. The protagonists are real. Should you have a coffee time story to share, write it back to me.Now if you are ready for a break, get a coffee, draw a chair, let me tell you what happened the other day :
Susribte to this blog
Subscribe via Email
End of code
No comments:
Post a Comment