Susribte to this blog

End of code

Thursday 5 July 2012

Kako sačuvati ljeto u staklenci..

...Stvar je sa životom na ovim otocima južne Hrvatske gdje svatko prespava zimu poput medvjeda i provodi ljeto okruženo plodnim mladima u kupaćim kostimima, breskvama, gnjecavim sočnim crvenim smokvama , crvenim trešnjama, mesnatim marelicama, dinjama svih na ulicama koje mirišu na cvijeće, punih zelene botanike masnih gumenih biljaka i nestašnih vila.

I ti se prirodno asimiliras. I kao takav. Prvo također promjeniš boju u crvenu.Zatim sazrijes u smeđu. To je prirodni proces zazrljeljavanja plodova. Kada si smeđe boje znaći da si zreo za branje, međutim kako ćeš te protumačiti ovisi o tebi.

Kada shvatiš da unatoče vručini ovdje sada, u ovoj ljetnoj zrelosti svakako je , to je puno bolje nego blijediloo zime, te kao svaki domorodac otočanin počmeš proces sačuvanja ljeta za zimu.

Možeš zapravo sačuvati ljeto u staklenke.I ovih dana sam napravila džem dotrešnja, višnja breskve i barakokule.

Za to trebaš jedonstavno uzeti oko jedna ipo kilograma voća i jedan kg šećera. Dodajte nekoliko žlica vode i soka od cijelog limuna, a zatim pirjati i kuhati voce doke ne ispari veći dio soka. Vruzći i tekući džem, uliti u zagrijane i čiste starinskke staklenke s tim poklopcem i gumomo na poklopcu i eto uspjeli ste.

Ulovili ste miris i osjećaj ljeta u staklenku koju možete početi koristiti kada sunce ide na odmor i skrije se iza kišnih oblaka.

Mi inače ovsje trošimo besmislenu količinu vremena na moru. U moru. 5 tuševa dan ni klima uređaj ne može ohladiti i cvrčanje vruče lave u koju se ljudsko tijelo pretvara svaki put kada je potrebno prošetati tijekom dana ovdje na jugu.

More more samo sat vremena u morskoj vodi i pogled na morske hladne boje vraća tijelo i um u kontrolirajući i pristojan ljudskoi oblik.Boje mora u tim su trenucima najsvjetliji dragulji. Okusiti sol na usnama odmah šalje poruku mozgu da će sve biti ok, da ćemo se ohladiiti i da je u stvari život božanski.

Kako bi sačuvali okus mora za zimu. Skupi morsku sol sa stijena. Uzmite žlicu i stružite grubu morsku soli, solni cvijet sa stijena uz more i staviti u staklenku.

Ili između plivanja naberi kapara.Kapare sade galebovi koji poput ljudi da vole iz sentimentalnih razloga . Kapar je zapravo pupoljak cvijeta kapara. Biljka raste u obliku dlakavog grma na stijenama i na zidovima uz more, ima ružičasto bijele dlakave i izvrsno mirisne cvjetove.

Za pripremu Kapara. Naberite cvjetne pupoljke. Ubacite ih u staklenku ispunjenu morskom vodom na dva tjedna kako bi sol ušla u njih. Zatim isperite pupoljke i ponovno punite staklenku s pola vode i pola kvasine od vina, i naravno kapara .

Ostavite nekoliko tjedana da bi biti spremni za jesti ili pak ostaviti do zime i grickati prisječajući se.. Eto stigli ste na po puta do konzerviranja ljeta u staklenke da bude spremno za zimske mjesece. Sada se ugurajhte u kupaći kostim i pop off na plažu opet. Zgrabi koktel. Arrivederci.

No comments:

Post a Comment