Susribte to this blog

End of code

Friday 2 November 2012

Vjetar zvan Ladislav

Jučer na respektabinoj Hrvatskoj televiziji sve vijesti dana predstavljale su nemar vjetra zvanog zločesti Ladislav.

Koji je to vjetar zvan ladislav i od kuda je došao ? I zašto baš Ladislav se zove? Kako je znao predstaviti svoje kršćansko ime? Ladi slav. Jeli zato što je možda bio ladan? Ne dragi moji supatnici, vjetar zvan Ladislav nije ništa manje ni više nego brat vjetra zvanog Sandy u Americi. Kako je došao još nismo sigurni ali naravno tko drugi to može biti?

U Americi gdje se kuće grade od drva na položaijma gje se očekiva jak vjetar i gjde taj vjetar razonisi kuće kao da su od šibica , svi vjetrovi imaju svoje osobno indeficirajuće strašno ime. Ime koje personalizizira pojavu kao vrlo opasnu i veoma zločestu i koja njih osobno namjerava uništiti. Politička namjera vjetra nije mnogo različita od namjere Bin ladena, Sadama i ostalih nemesisa Amerike koji je cijeli svjet molim, očekivan mrziti. Zločesti vjetar Sandy, također osobno namjerava Ameriku uništiti.

U americi svaki neprijateljski vjetar je individualno kršćen, da ga je lakše identificirati , uočiti, izdovjiti , i pucati u njegovo zračno tjelo s granadama van obale, jer je ljudima koji žive uz obalu napunio podrume i okusili su oni predviđeni dugo očekivani smak svjeta koji su opisale maje, i nostradamus, i babe vračare.

Nestala je struja i svi su sletili prema pdrumima tražeći njihove skrivene mitraljeze i konzerve koje godinama spremaju praznovjerno znajući da če takav dan kad tada doči. Tresu se grleći pet-mačke sa revolverima u ruci isčekivajući da ih netko u mraku napadne prateći miris konzerviranog mesa od večere , a taj očekivani netko vjerojatno je zaražen bolesti zombija te morat će ga upucati bez razmišljanja, i tako nervozno pucaju u sve što šušti cijlu noć. A zar nije neobično što je vjetar Sandy baš napao uoči noći vještica pitaju jedno drugog tiho i prestrašeno u mraku. Možda se iz groblja vrgolje mrtvaci? Vjetrom lete duhovi starih indijanaca i vračaju im konačno? Tako naježeni čuče Amerikanci proteklih dana i čekaju da se razvije hohor sci- fi reality , no to je kod njih dio kulture.

Ali šta je reč da se jedan takav zloduh vjetar uvukao u Hrvatsku obalu? Pa svaki ribar zna kad je nevera da se treba povuč s mora, sist u kafič, nalit travarice i čekat da vitar prođe. Svaka baba zna da če jugo jer bole je zglobovi. Vjetrovi su stolječima imenovani po smjeru iz kojega pušu, imena su im limitirana kao i uzroci. Ma od kuda je odjednom iscurio Zločesti Ladsilav? Koja mu je potreba. Koji mu je cilj? Dali nas Ladislav želi uništiti sve? Nemoguče je da nešto zvano Ladislav što čupa stabla to neradi namjerno. Znanstvenici koji su ga imenovali mora da su ga prepoznali kao državnog neprijatelja očito povezanim sa Sandyem.

Dalmatinske su kuće građene sa vjetrom na umu, od kamena ili bar betona te ih vragolasti Ladislav nije tako lako uspijo razjapuriti i ispucati uokolo. No ipak, samo po njegovom imenu da se naslutiti da Ladislav nije obična prirodna pojava. Uskoro če ga pratiti vojska zločestih vjetrova, Zrinskih, Petrova i Zdeslava, koji će probudit stare grčke i ilirske bogove mora, neba i zemlje, a tek tada če nastupiti pravi dar mar.

Ladislav nagovješta početak kraja. Treba se pripremiti dragi prijatelji kao naši uzorni drugovi prosvjtljenog zapada amerikanci. Počmite danas. Skupljajte vriče brašna, konzervirano meso i skuše sa povrčem, kontejnere pikte vode, i oružje. Ne vjerujte više nikome tko zove vitar, vitar. I debljajte vaše kućne ljubimce jer jednoga dana morat če te ga pojesti da bi preživjeli!

No comments:

Post a Comment