Susribte to this blog

End of code

Friday 19 April 2013

Raj

Ko vjeruje da je raj otvoren samo za udubljene bradate jogije pokrivene blatom ili extra pobožnim vjernicima, vara se.

Raj je samo tramvajsku stanicu dalje.

Ili tamo negdi na dnu šetenje.

Što je raj zapravo, sjetimo se? Opisuju ga sve vjere, i poklapaju se,. Raje je mjesto gdje se svi slažu, svi su sretni, u raju cvijeće raste, krasno miriše, ljudi svih rasa se smiju, životinje žive bez da se javno proždiru.. Dali se slažemo opisu?

E pa raj se nalazi na trgu Kralja Tomislava, pored gradskog kolodvora.

Vodoskok žubori i skače. Sunce sija taman dovljno da je toplo, ali ne peče. Trava je zelena, mekana, izaziva ljude da skidaju cipele, odječu, hodaju bosi, leže i pričaju. Zelenilo je obrubljeno bojama raznolikog cvijeća, koje miriše ,uz miris svježe posječene trave, miris proljeća. Na travi sjede zaljubljeni. Na travi se hihoću školarke. Grupa dečki sa gitarama svira, svira cijelo popdne,ne odlaze, za sebe, za svih, ne smetaju, sviraju dovodeći sebe do ekszaze smijeha i tjerajući sve gole nožne prste da tupkaju u ritmu. Prolaze vlakovi djećice iz vrtića. Kruže u obilasku razredi srednjoškolaca. Čovijek na klupi spava i drijema dok druhi bez košulje love sunce. Šest muškaraca u širokim hlačama odbijaju se jedni drugima o ruke, izvode salta, plešu. Tramvaji kruže u cijelokupnom ritmu. Procvlale krošnje velikih stabla Mangolije svako malo ispuštaju oblak rozih latica koje se vrte u zraku i padaju po hrpi tinejđera što sjede pored debla u hladu. Dugo uha vesela doga trči oko vlasnice u igri dok desetak šarenih pasa prolaze, i javljaju se. Po ruci mi putuje mrav. Istražuje. Malo dalje upravo je sletitlla bubamara. Pčela skanira tratinčice i moju torbu zum zum zum tražeći nektar, a u točkastoj haljini ja čitam, i pijem mmm naj uksniju kremastu bijelu kavu. Kinezi s crvenim šeširima i patikama poziraju sa crvenim tulipanima.Muzika se mijenja. Oko trga magnetski privučeni šetaju profesori, poslovni ljudi, bake u šarenim šeširima. Golubovi se dižu u zrak u velikim jatima, obljeću, kruže, u smijeru povjetarca koji rashlađuje, i razbacaje mi kosu. A beba se svako malo javi iz trbuha.

Nije potrebno čekati kraj, ma vidite koliko je samo dostupan taj raj. Pitanje je samo gdje če te ga naći van Tomislav trga, ali sigurna sam da ima načina.

No comments:

Post a Comment