Susribte to this blog

End of code

Sunday 20 November 2011

Memoari kave (Hrvatski)


Memoari kave

Počimam s ovom koju pijem dok pišem.Turska zna se je kava u kući, a espresso kave van kuće s novinom.

Turska Kafa

Turksa kava mi je svi zovemo. No u Turskoj je gusta I crna kao katran I može se samo sisati kroz zube de se neproguca onaj crni pjesak. U Egiptu dodaju sjemenke Kardamoma u kori stvarajuči čudnog ukusa blato. U Bosni zavriju vodu odvojeno od kafe koju sprže u džezvi zatim pomješaju s vodom, pa grickaju kockice šecera dok piju gorku crnu vodicu. U Hrvatskoj se zavrije voda I kolicina šecera u đezicu, zatim se doda kava I pije se s miljekom.

Moja mater kuha tursku kavu s medom da bude bar pola zdrava ako je već na nezdravi kava dio ovisna. Moja mater uvijek me odgovara od kave koju pije otkada sam se rodila.

Balkanska pristojnost.

U posjete se nosti kava I keksi zamotani u jednostavni bijeli papir.

Kada imamo goste nudimo, kavu, sok, kolače, rakiju, hranu sve što imamo dok ne odbiju ili se sve potroši.

Pravila

U Bosni služe 3 kave, jedna za dobrodošlicu, druga za razgovor, a treću da vas protjerju van, koja doslovno znači tamo su vam vrata ,kaput, cipele, idite.

Ljekovita svojstva

Za probleme s probavom Zrinkin preporučen kućni ljek je turska kava sa 16 žlica šečera, a ne žvakanje 24 puta svaki zalogaj od zdjele suhih sjemenka sa Machu Pichu kao neki krivovjernici.

U životu JTa dragog prijatelja slikara, kava se pije jednom,dvaput, triput, dok ne posjeti wc I napravi što on ponosno zove svoju prvu kreaciju dana. Tek poslje moze poći kući slikati.

Tempo

U Hrvatskoj ispijanje kave s prijateljima moze trajati sat-dva, te može se I nastaviti u drugom kafiću.

U Italiji espresso se pije na sanku brzinom metka.

Vrativši se u grad zvala sam Caterinu na kavu, skuterom je prešla cijeli Rim da stigne na Via del Pelegrini, I naruči kavu koju je ispila u ravno 3 minute. Ponudila sam još jednu. Čak uz rastezanje s cigretama pre kratko je sve to bilo gotovo prije nego što je skuter zajašila I odjašila.

Funkcija

U Splitu kava na rivi se upotrebljava da bi se gledali I komentirali drugi ljudi.

U Zagrebu kava se korsiti da bi bili viđeni.

Za prozorom ateljea s prijateljicom dok gledamo more kako iskače iz porta na južini,gatamo I šaljemo neprikladne porukice vjerojatno je jedan od naj ljepih načina za ispijanje turske otkada sam prekuvala I rastopila espresso potič poklonjen od Ivane za takve prilike.

Kava I alkhol

Stari rimski kafići nude tučeni šlag od kave I šecera koji dodaju espresu umjesto vrečica sečera. Ukusnisimo. Takoder nude s kavom I grappu.

U Dalmaciji poslje prve kave u 4 ujutro ribari navale na Šibensku travaricu sve do ručka kada predu na vino.

Hirarhija espressa

Talijanksi espresso je najbolji.

Hrvatski espresso je drugi najbolji.

Poslje toga je tesko, Engleska, Francuska,Njemačka kava je užasna takoder je I Meksička.Valjda je Španjolska na trečem mjestu.

4ta Becka kava nije užasna.

5ti BiH espresso.

U nekim državama espresso ne postoji.

Kada na divljem zapadu Evrope I Amerike nađete se u potrebi za dobrom kavom, potražite decentni talijanski restoran ili bar.

Divlji zapad

U Francuskoj najukusnija kava je Noisette.Mala kava s malo toplog mlika.Francuzi imaju odvratnu kavu. Začine ju s previše vode . Sigurna sam da su oni izumili Cafeetiere.Kad se čovjek nauči biti snob o podrjetlu ekstra van zemaljskog organskog zrnja, kao što to rade večina mojih londonskih prijatelja, moze biti ok, ali je i dalje suviše vodenasta.

U Engleskoj zaposlenici ureda ispijaju 12 čikara vodenaste neskafe dnevno, umakajuči kekse od vanilije I čokolade. Kada Englezi žele piti dobru kavu kupuju francuske kafetiere.

U Brick Lane indiskim restoranima serviraju neskafe s gustim vrhnjem za čudo ukusno I začudo brzinksi deblja.

Njemci kuvaju kavu kao da je juha, nekoliko litara svaki put, zatim tankaju svoje velike unutrašnje Mercedes motore.

Amerikanci kuvaju kavu slično njemcima, kavu pripremaju u mačo časama od po ili litre, te pune količinom mljeka I vode koja prati veličinu njihovih mačo truckova.

U Meksiku najbolja kava je Starbucks u Monterrayu, što je veoma tužno s obzirom da kavu proizvode u državi. Bez instinkta za dobru kavu ispijaju Neskafe.

Neskafe je smrt kave.

No comments:

Post a Comment