Susribte to this blog

End of code

Saturday 23 April 2016

Festival Znanosti Hvar - Autor Sunčica Kuzmanić

Festival znanosti 2016. u Hvaru

Hvarska Euforija  za znanošću. 


Od 21. do 23. Travnja organiziran je festival znanosti u Gradu Hvaru, a ove godine tema festivala bila je «Znanost i umjetnost».  Festival su zajedno organizirali Opservatorij Hvar i Osnovne škole Hvar, Stari Grad, Jelsa, te Arheološki muzej Zagreb.

Mladi otočani i učenici entuzijastično su popratili radionice iz fizike, kemije, biologije i astronomije te znanstvena predavanja poput «Nastanak evolucija i zvijezda». Djeca su sudjelovala u diskursu sa poznatim Hrvatskim znanstvenicima postavljajući pitanja i dijeleći zanimljive opservacije. Tokom predavanja «Pogled na Sunce sa sunčanoga Hvara», djeca su upoznata sa aktualnim radom astrofizičara u opservatoriju Hvar. Kasno u noć čekali su red za pogledati kroz teleskop na gradskoj rivi, kako bi vidjeli planet Jupiter i Mjesec. Oduševljeni su sudjelovali u svim radionicama i praktičnim aktivnostima. 










Tokom festivala djeci je predstavljen pilot projekt Srednje Škole Hvar, koji će započeti sljedeće školske godine. Naime škola će omogućiti zainteresiranima da pohađaju nove izborne znanstvene predmete, «Geoinformatika, Solarna astronomija, i botanika mediteranskih kultura» van uobičajenog školskog kurikuluma. Iako ti predmeti neće biti  obvezni, učenicima će omogućiti šire znanje o određenim modernim tehnologijama koje će konačno povećati njihove mogućnosti na tržištu rada. Kada su bili pitani tko od prisutnih srednjoškolaca bi rado upisao dodatne predmete sljedeću jesen, sva djeca su podignula ruku.  
U Rujnu 2016, kao i svake dvije godine, u gradu Hvaru održava se međunarodni znanstveni simpozij «Hvar Astrophysics Colloquium» koji privlači brojne znanstvenike iz cijelog svijeta.
Zapravo nije ni iznenađujuće što odrastajući u takvom okruženju velik broj djece sa otoka Hvara, upravo se opredjeljuju za daljnje studije prirodnih znanosti, te postaju i sami znanstvenici. Profesorica srednje škole Hvar primijetila je kako, «pola prošlogodišnje generacije studenata su u upisali upravo znanstvene fakultete. Kroz povijest ovaj otok je porodio velike znanstvenike poput arheologa Grge Novaka i Nikše Petrića, izumitelja daktiloskopa Ivana Vučetića, a također na Hvarskom Opservatroriju je radio velik broj prominentnih astrofizičara.
Popularnost festivala znanosti među djecom vjerojatno utječe i popularna humoristička serija «Veliki prasak». Svakako djeca su radosno prisustvovala festivalu, te moguće je da među mladim Hvaranima već sada postoje neki veliki znanstveni umovi budućnosti, koje samo treba nastaviti poticati sa festivalima i događanjima poput Festivala Znanosti. 






No comments:

Post a Comment