Susribte to this blog

End of code

Thursday 22 March 2012

Recept za Crni rižot ala Krivi

2.Za početak nabavi čašu vina vlastitog izbora

3.Popij guc vina

4.Smanji operu Karmen da možeš razmišljati

5.Sada trebamo razbiti predrasude o sipi koja liči na svemrica kada ju susretneš u ribarnici. Sipa svima koji žive uz more i među ribarima je delicij. Što je veća to je bolja, a bolje je što je friškija također.

Crni rižot jedna je od glavinh Dalmatinskih delicija. A crn je prirodno zbog crne tinte od sipe.

Ja sam naučila raditi crni rižot na brodu, tokom zalaska sunca, od ribara zvanog Krivi. Da možete vizualizirati Krivi nije imao jedno oko a imao je bijelu bradu . Volio je žene skoro koliko i alkohol ali malo manje nego more. To popodne Ivana s, Ivana H, Zrinka, tuta drui dečki te ja smo bili na brodu. Krivi je uvatija sipu od 2 kila i odlučio nam napraviti rižot. Cure su pod negovim naredbama rezale povrće a on je bio nadređen sipi.

Ovo je njegov recept, i vrsta je recepta kojeg želiš napravitit puno i kada imaš društvo , a i da ti ostane malo za sutra jer je fantastičan.

Dalmatinska kuhinja neznam dali znaju ovo sjevernjaci, unatoč toga što je blizu Italije ne obožava pomu, u Dalamtinskoj kuhinji Poma je kontessa a kapula je Kraljica kuhinje. Također talijanski recepti su svi bazirani na dodavanje što manje svih sastojaka, dok Dalamtinski moto je dodaj što više svega dobroga da jelo ispadne dobro,(što mi je stvaralo konepcijske probleme u Rimu kao što znaju svi tamošnji prijatelji) stoga primjetit če te da ovaj recept ne prati uobičajne recepte za minimalistički rižot .

Ovi recept hrani 4 hrvata, 8 talijana ili 3 amerikanca. Po-duplaj-tega ili smanji-tega po veličini ekipe na večeri.

Sastojci:

Oko kilo kapule (crveni luk)

Čuperak ili dva petrsimula

Cijeli luk (bijeli luk)

2 lista lovora

Velika žlica konšerve ili 3 velike pome (raćica)

Pola litre bijelog vina ( ne naj goreg)

Maslinovo ulje

Sol

Oko kilo sipe

Sipu kupite frišku na pazaru i zamolite osobu koja vam čisti ribu da vam sačuva nepuknutu kesicu crne tinte te nju stavite sa strane u osvojenu kesu. (nikako kupovati sintetično crnilo!!!)

oko pola kila riže za rižot 400-500 grama

Žlica masla ako hoćete

Mala Žlica vegete - to svi ribari koriste pa nek i mali mujo ali ako mali mujo je snob protiv vegete i netreba

Pot vruče vode (dodavanje hladne vode u rižot- prijeti da riža ostaje tvrda)

Za toč: Izrežite svu kapulu, luk, petrsimul u najmanje komadiće za koje imate strpljenja, i bacite ih na zagrijano ulje u teču debelog dna. Ubacite listove lovora.

Sada izrežite sipu u komade dovoljno male ili velike za jedan ugriz u kocke, uključujući i sipine pipke. Sipu bacite u teču zajedno s kapulom te mješatje na srednjoj toplini dok kapula ne postane zlatna.

Dodajte pola vina, i dostatno vode da poviše sipe, ima palac tekućine.

Kuhate ovo poklopljeno na lagano oko sat vremena i svako malo promješajte. Samo vrijeme kuhanja će natjerati sipu da prestane bit žilava i gumena, i posane mekana. Svako malo dodajte vruće vode i vina da ima jednako tekućine kao i na poćetku, te promješajte. Dodajte vegetu i sol.

Kada je sipa mekana u ustima, toč će imati slatko-slan ukus. Tada dodajte u toć rižu, i kesicu sipinog crnila. Špaker mora biti na vrlo lagano- naprimjer 2, te konstantno morate sada mješati rižu sa drvenom žlicom da se ne zaljepi i izgori.. Dodajte vruče vode kada riža upije sav toč, i nastavite dodavati malo vode i mješati dok riža nije skuhana al dente.

Ako želite da rižot bude kremast ubacite veliku žlicu masla i zamješajte. Zatim ostavite rižot da malo se zgusne 10 minuta. (rižot je još najbolji hladan ili stura dan)

Sad nek vam netko dolije vina u žmul, i zasjedite ekipu za stol , pa uživajte!
Taj dan Krivom je "prsnilo oko od sipe" po gačama i morao je kući u mudantama.. Svaki put kada kuham njegove recepte osječam špirit kako me gleda . A vov danas pišem jer sam jela jučerašnji rižot od sipe za doručak hehehe

No comments:

Post a Comment